Even op de koffie bij… Jelle van Helvoort
Even op de koffie bij… Jelle van Helvoort
Zaterdag 6 april, op de eerste echt warme lentedag van dit jaar, mocht ik op de koffie bij Jelle. Annemiek Daas vertelde dat Jelle een bijzonder verhaal had te vertellen, en dat bleek zeker waar!
Kan je jezelf en je bedrijf voorstellen
Ik ben Jelle van Helvoort en woon samen met mijn partner Annemieke en 2 kinderen (Fedde en Nilan) in Liempde. Ik ben sinds 2020 ondernemer en werkte daarvoor 20 jaar bij defensie. Naast partner, vader en ondernemer zit ik in het bestuur van de Jeugd Vakantie Week Liempde.
In mijn bedrijf Survival in Business combineer ik mijn survival-expertise met mijn management en HR kennis. Samen met een aantal experts heb ik een stressmodel ontwikkeld wat antwoord geeft op de vraag:
“Wat moet ik doen om in mijn ideale stressniveau te komen”.
Mensen moeten deze vraag voor zichzelf kunnen beantwoorden want stress, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, levert de energie voor een topperformance maar moet actief op het juiste niveau gehouden worden. De omgeving, waaronder de natuur is mijn hulpmiddel om deze vraag te kunnen beantwoorden. Vanuit mijn onderneming verzorg ik:
- Teambuildingsactiviteiten (maar alleen als er ook een echt leerdoel aan vast hangt)
- Leiderschapstrainingen (één op één de natuur in, en daar leren hoe je reageert op spannende situaties)
- Lezingen en TED talks
- Individuele coaching (loopbaancoaching / wandelcoaching /coaching voor leiders)
- Ondersteunen in het analyseren van en bijdragen aan het oplossen van strategische bedrijfsvraagstukken
- Interim HR management
Omdat geen persoon, team of bedrijf hetzelfde is, heb ik geen standaardoplossingen. Elk traject is uniek en wordt aangepast aan datgene wat op dat moment nodig is. Mijn doelgroep is professionals en ondernemers die zichzelf bewust willen ontwikkelen.
Hoe ben je gekomen waar je nu staat?
Als 16-jarige wist ik dat ik niet wilde studeren en heb me gemeld als soldaat bij de landmacht. Nadat ik in 2001 de basisopleiding als militair heb afgerond ben ik in 2002 de eerste keer uitgezonden naar Bosnië waar ik veel over mezelf en de wereld heb mogen leren. Hierna mocht ik mezelf verder ontwikkelen op gebied van leidinggeven en heb ik waardevolle ervaring opgedaan. Ik zocht meer uitdaging en ben in 2005 overgestapt naar de luchtmacht. Na weer een scholingstraject werd ik weerwaarnemer geplaatst op de luchtverkeerstoren van Gilze-Rijen. Binnen deze functie mocht ik de HBO-opleiding Personeel en Arbeid volgen, en aansluitend de KMA-officiersopleiding. In Volkel heb ik met een team een afdeling loopbaancoaching opgezet.
Mijn HR-vaardigheden werden uitgedaagd toen ik als HR businesspartner werd overgeplaatst naar Nieuw Milligen, de locatie waar het Nederlandse luchtverkeerssysteem gevestigd is. Ik was daar medeverantwoordelijk voor de operationele luchtverkeerleiders, maar ook voor de ‘wetenschappelijke’ tak van de luchtmacht, het Centrum voor Mens en Luchtvaart.
Mijn survivalkennis werd een bijzondere expertise toen ik in december 2015 hoofd werd van het kenniscentrum op gebied van Survival Evasion Resistance Extraction (SERE). Dit defensie-onderdeel is gespecialiseerd in het ‘redden’ van vermiste mensen uit vijandelijk gebied. Vanuit deze rol reisde ik de wereld over om samen met partnerlanden opleidingen te maken ter voorbereiding op verschillende soorten missies. Vanuit dit kenniscentrum verzorgden we survivaltrainingen voor alle defensie-onderdelen (landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine).
Ik specialiseerde me tot survivalexpert: ontwikkelde en begeleidde scholingen voor high-risk defensie-medewerkers: hierin trainden we (hooggeplaatste) defensiemedewerker met kritische defensiekennis hoe te overleven in bijzondere extreme (natuur)omstandigheden, in gevangenschap en na een ontsnapping. Ik werkte samen met experts uit o.a. Noorwegen, Duitsland en de VS. Ik ben er trots op dat er tijdens mijn survivalexpedities nooit zwaar gewonden zijn gevallen. Ik heb de veiligheid altijd weten te borgen.
In 2020 was ik inmiddels al 6 jaar kapitein, en kon ik de volgende stap gaan maken. Ik realiseerde me dat ik door een promotie verder van de operatie zou komen te staan. Dat wilde ik niet.
Inmiddels was ik 2x vader geworden en wilde meer tijd vrij maken voor mijn gezin. 26 Weken per jaar op missie of oefening zijn, was teveel geworden. Daarom heb ik in 2021, na 20 jaar mijn ontslag aangeboden bij defensie.
Als survivaldeskundige zag ik dat het bedrijfsleven een stressgebied kan zijn. Ook daar moet intensief samengewerkt worden, komen spanningen samen en kunnen mensen stressreacties krijgen. Daar wilde ik iets mee gaan doen. Vandaar de naam “Survival in Business”. Business is daarmee mijn 4e survivalspecialiteit geworden.
Ik kon (mede door de uitbreek van corona) niet direct starten met mijn survivalbedrijf en ben eerst als interim HR-businesspartner gestart. Na een paar maanden heb ik een ondernemerscoach geraadpleegd. Zij heeft mij geholpen mijn plannen te structureren, mijn verhaal te vertellen (hoe, waar, wanneer en wat wil ik vertellen) en mijn tijd zinnig te besteden. Ze heeft mij ondersteund in het zichtbaar maken wat ik heb, hoe uniek het is en hoe ik dit op de beste manier kan vermarkten. Naast dit interimwerk, start ik mijn survivalbedrijf stap voor stap verder op.
Wat zijn jouw uitdagingen als ondernemer?
Mijn bedrijf hangt erg samen met mijn persoon. Ik ben daarmee erg kwetsbaar en groeien is moeilijk omdat er geen anderen zijn met deze expertise. Dat betekent dat ik, om te kunnen groeien, mensen om mij heen moet verzamelen die op deelgebieden deze expertise delen en daarnaast investeer in het opleiden van trainers.
Over 5 jaar wil ik graag een survival-academie opzetten. Via een train-de-trainer kunnen mensen zich ontwikkelen in het vakgebied, en op abonnementsbasis en periodieke bijscholing kan de documentatie en hulpmiddelen geraadpleegd worden.
Zou je het ondernemerspad wat je tot nu toe hebt bewandeld op dezelfde manier overdoen?
Ja, gezien de gezinssituatie, het coronatijdperk en mijn persoonlijke groeitraject als ondernemer, zou ik het pad vanaf 2021 op dezelfde manier gedaan hebben. Door interimklussen op HR-gebied aan te nemen, heb ik de tijd en rust gevonden om mijn bedrijfsconcept verder te ontwikkelen.
Voor welke kennis kunnen andere OVL-leden bij jou terecht?
Ik ben een verbinder en verwijzer, als ik je niet kan helpen, heb ik een netwerk waar ik je naar kan doorverwijzen. Als je problemen hebt met mensen andere mensen (personen, klanten, medewerkers, jezelf), kan ik je helpen hoe hier mee om te gaan. Ook kan ik meedenken ik strategisch ondernemen, strategievorming, richten van aandacht en het zien en benutten van kansen. Maar het belangrijkste binnen de OVL vind ik het delen van kennis en wat slappe klets op zn tijd.
Aan wie zou je de pen willen doorgeven, welke specifieke vraag zou je die persoon willen stellen?
Aan Carla Saris, omdat ik vanuit mijn ouders, die een onderneming hebben in de uitvaartbranche veel hoor, maar erg benieuwd ben naar haar verhaal en de lessen die zij in dit bijzondere vakgebied heeft geleerd.