Even op de koffie bij… Annemiek Daas

8 maart 2024

Even op de koffie bij…. Annemiek Daas

Kun je jezelf en bedrijf voorstellen?

Ik ben Annemiek Peijnenburg – Daas en woon sinds 2005 in Liempde, samen met mijn man Haico Peijnenburg en onze twee zonen, Willem en Harm. In Liempde ben ik op dit moment actief als voorzitter van de Jeugdvakantieweek en CDA Boxtel. Daarnaast voetbal en tennis ik in Liempde. Je kan me ook regelmatig tegenkomen als ik aan het hardlopen ben.

Sinds ik in Liempde woon ben ik lid van de OVL. De eerste jaren als zorgondernemer met een podotherapiepraktijk. Sinds januari 2023 met onze nieuwe onderneming: “Annemiek Daas praktijkmanagement en services”. Hiermee bieden we allerlei diensten aan in de 1e lijns zorg waarbij  de patiëntenzorg is uitgezonderd.

Hoe ben je gekomen waar je nu staat?

Een paar jaar na mijn opleiding podotherapie ben ik mijn eigen praktijk podotherapie gestart. Eerst alleen in Vessem, maar in de loop der jaren ben ik ook locaties in Liempde, Middelbeers, Eersel en Hilvarenbeek gestart. Ik heb deze praktijk in totaal 19 jaar gehad. Dit bedrijf had ik samen met Haico. Haico deed vooral de facilitaire kant van het bedrijf.

Twee jaar geleden ben ik gestart als praktijkmanager (ZZP) nadat ik hiervoor een opleiding had gevolgd. Eerst parttime, in combinatie met de praktijk. Later heb ik de praktijk verkocht en heb me fulltime ingezet als praktijkmanager. Sinds 1 januari 2024 participeert Haico ook in het bedrijf. Samen faciliteren we niet alleen het administratieve en organisatorische management, maar met Haico in het bedrijf kunnen we ook alle facilitaire zaken ondersteunen.

Waarom heb je de overstap gemaakt van podotherapiepraktijk naar praktijkmanagement?

Tot nu toe heb ik altijd alleen de dingen gedaan die ik leuk vind. Het laatste jaar ervaarde ik geen werkplezier: ik vond voeten en het vak niet meer leuk, het bood mij geen uitdaging meer. Samen met een businesscoach heb ik onderzocht wat ik wel leuk vindt.

Ik realiseerde me dat ik veel energie uit het ondernemerschap haal. Ik vind organiseren leuk en ben daar ook goed in.  Ik heb toen een opleiding voor praktijkmanager gevolgd, en kon direct in Liempde en Den Dungen aan de slag.

Wat zijn de uitdagingen en/of actuele ontwikkelingen binnen jouw branche?

Er is een groot tekort aan huisartsen. De huisartsenbranche maakt daardoor een digitaliseringsslag. Steeds vaker zie je digitale spreekuren, digitale huisartsen en onpersoonlijke huisartsenzorg. Hier moeten zowel de huisartsen als hun klanten nog aan wennen. Voor mij betekent dit dat er meer behoefte komt aan professioneel praktijkmanagement. Ik vind het fijn dat ik die behoefte kan invullen.

Zou je het ondernemerspad wat je tot nu toe hebt bewandeld op dezelfde manier overdoen?

Ja, maar ik had achteraf gezien wel eerder een zakelijke houding richting klanten willen hebben. Als een klant een excuus had waarom hij kort voor de afspraak afzegde, had ik te vaak begrip voor de klant. Met de ervaring die ik nu heb, zou ik eerder een no-show tarief gehanteerd hebben.

Maar verder zou ik alles hetzelfde gedaan hebben.

Voor welke kennis kunnen andere OVL-leden bij jou terecht?

Ik heb veel ervaring met en kennis over de samenhang tussen alle facetten van het ondernemerschap: administratie, organisatie, HR, ICT, facilitair, klanten etc. Daarnaast heb ik inhoudelijke kennis over de huisartsen- en paramedische zorg.

Aan wie zou je de pen willen doorgeven, welke specifieke vraag zou je die persoon willen stellen?

Ik wil de pen graag doorgeven aan Jelle van Survival in Business. Hij heeft een leuk verhaal te vertellen. De specifieke vraag die ik hem wil stellen is: Hoe houd je je personeel aan je bedrijf verbonden in de huidige arbeidsmarkt?