Interview serie: Ondernemend Liempde en corona, deel 6

12 juli 2021

Interview met Jos en Miranda Sanders – Café ’t Groene Woud

Café ’t Groene Woud, gelegen aan het Duits Lijntje op Kasteren, is een begrip in Liempde en omgeving.

Het gezellige huiskamercafé met riant terras wordt uitgebaat door Jos Sanders (55) en zijn vrouw Miranda (54). Zij namen het etablissement in 2015 over van Tonnie Sanders, de moeder van Jos. De plek kent een rijke historie. ‘Herberg ’t Groene Woud’ wordt al genoemd in archiefstukken uit 1800. In 1891 ging Sien Peijnenburg er de scepter zwaaien en nog altijd wordt de plek door veel Liempdenaren ‘Sien Peijn’ genoemd. Jos en Miranda hebben vijf personeelsleden, voornamelijk studenten die in het weekend werken. Het café vormt een mooie uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten, is geschikt voor feesten en partijen en heeft een smakelijke lunchkaart.

Hoe heb jullie de coronacrisis beleefd?

“Alle horeca is zwaar getroffen, dus wij ook. We zijn dicht geweest van maart tot en met mei 2020 en van oktober 2020 tot en met mei 2021. Dit heeft natuurlijk een enorme impact, vooral financieel. Niet alleen het café- en de terrasomzet, maar ook de feestjes vielen weg. Alle verenigingen die we wekelijks ontvangen, konden ook lange tijd niet komen. We keken zo min mogelijk op onze bankrekening om de moed erin te houden. Natuurlijk ga je wat achterstallig onderhoud wegwerken, alles extreem grondig poetsen en nadenken over een nieuwe menukaart, maar ook daar ben je een keer mee klaar.”

Hoe konden jullie de boel financieel overeind houden?

“Dit kon eigenlijk alleen omdat we naast ons werk in het café allebei nog in dienst zijn bij de gemeente Boxtel. (Miranda als beleidsmedewerkster Economische Zaken en Jos als medewerker buitendienst bij Openbare Werken). Hierdoor konden we het volhouden. Wat als we er geen baan naast hadden gehad? Dan hadden we er eentje moeten zoeken! Alle vaste lasten lopen gewoon door. Dankzij de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) konden we ons personeel gelukkig doorbetalen.”

Wat heeft de coronacrisis binnen jullie bedrijf veranderd?

“Eigenlijk heeft de coronaperiode vooral ons veranderd. Normaalgesproken leven we nogal bij de waan van de dag. Nu was er opeens tijd om pas op de plaats te maken en onszelf in alle rust wat vragen te stellen. Doen we het goed? Vinden we het nog leuk? Is het nodig om zóveel te werken? De conclusie? We vinden het zeker nog leuk, maar dat moet het ook blijven, zowel voor de klanten als voor onszelf. Daarom zijn we na deze zomer wat minder open dan voorheen.”

Heeft jullie brancheorganisatie of de gemeente iets voor jullie kunnen doen?

“Koninklijke Horeca Nederland heeft ons steeds goed geïnformeerd en dit geldt ook voor gemeente Boxtel. Dat was nodig ook, want de maatregelen veranderden razendsnel. Je kunt je er nauwelijks op voorbereiden. Je moet flexibel zijn en je voortdurend kunnen aanpassen.”

Hoe zien jullie de toekomst?

“Ons grootste zorg is misschien nog wel het vinden en behouden van goed personeel. Dat is op dit moment heel lastig, en veel van onze studenten zijn in verband met hun studie gestopt. De coronaperiode heeft ons ook echt nieuwe inzichten gegeven. Dat is een positief gevolg. We hebben nu een beter beeld van hoe we onze tijd willen invullen en wat we belangrijk vinden. Er vaker met onze camper op uittrekken bijvoorbeeld. Maar we gaan ook een Bed & Breakfast inrichten in een oude treinwagon. Bezig blijven we altijd, met of zonder corona.” 

www.cafetgroenewoud.nl