Interview serie: Ondernemend Liempde en corona, deel 5

9 juli 2021

Interview met Paul de Wit – De Wit timmer- & bouwbedrijf

Van huis uit is Paul de Wit (51) timmerman. In 2000 begon hij als zelfstandige met zijn ‘De Wit, timmer- & bouwbedrijf’, gevestigd aan de Hogenbergseweg. Samen met zijn vrouw Marinka vormt hij een VOF. Marinka is verantwoordelijk voor de administratie. Daarnaast hebben ze een personeelslid in vaste dienst en wordt er een medewerker via het payrolsysteem ingehuurd. Paul voert complete verbouwingen uit, inclusief de totale afwerking. Zijn klanten komen vooral uit Boxtel en de omliggende dorpen.

Hoe heb je de coronacrisis beleefd?

“Het was en is heel druk, hectisch zelfs. Ik kon heel goed merken dat mensen meer vrije tijd hadden én dat er wat vaak wat geld beschikbaar was, bijvoorbeeld omdat ze niet op vakantie konden gaan. In plaats daarvan wilden ze dan hun huis wat comfortabeler maken. Dat mocht wat kosten. Wanneer je opeens thuis moet werken en soms echt 24 uur per dag met je partner en kinderen onder een dak leeft, wil je de ruimtes zo optimaal mogelijk indelen. Ik heb best wat kantoortjes gemaakt.” 

Was afstand houden een probleem?

“Ik werk altijd met een klein groepje: maximaal twee of drie mensen. Bovendien werken we vaak wekenlang op één locatie en altijd bij particulieren. Dit was qua coronamaatregelen allemaal heel gunstig. Er is geen dag geweest dat we niet gewerkt hebben. Bewoners werkten vaak thuis, maar niet daar waar wij bezig waren. Afstand houden ging altijd prima. Voor grotere bedrijven met meer personeel lijkt me dit moeilijker.”

Wat heeft de coronacrisis binnen jouw bedrijf veranderd?

“Behalve de buitengewone drukte merk je sinds een half jaar dat de bouwmaterialen schaars worden en sterk in prijs stijgen. Op binnendeuren zit op dit moment 18 weken levertijd en hout is al bijna veertig procent duurder geworden. Aan PVC is zelfs nauwelijks meer te komen. Dit is natuurlijk heel lastig. Je spreekt met klanten een prijs af, maar kunt het daar eigenlijk niet meer voor leveren. Gelukkig lukt het altijd wel om er samen uit te komen.”

Heb je veel maatregelen moeten treffen?

“Dat viel dus erg mee. Eigenlijk liep alles gewoon door zoals altijd. Wel ben ik eerder materialen gaan bestellen om de wachttijden voor mijn klanten zo min mogelijk te laten oplopen. Ik heb nu – weken voor de bouwvak – al veel besteld voor september en verder. Veel werk klinkt heel fijn, en dat is het ook, maar het betekent wel dat je mensen vaker teleur moet stellen. Het leek er even op dat heel Liempde wilde verbouwen. Ik heb veel offertes gemaakt. Natuurlijk heb ik voorkeur qua werkzaamheden. Een uitdagende timmerklus vind ik leuker dan sloopwerkzaamheden. Maar het belangrijkste is een goede klik met de klant, dat maakt het werk mooi.”

Heb je voordeel gehad van brancheorganisaties of Ondernemersvereniging Liempde?

“Ik ben niet aangesloten bij een brancheorganisatie en heb daar ook tijdens de coronacrisis geen behoefte aan gehad. Ik kon goed vooruit en had geen vragen. Natuurlijk, ik zat in een hoek waar nauwelijks klappen vielen, dat besef ik me terdege. Ook OVL had denk ik niet veel meer kunnen doen.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik vrees dat we nog wel een tijd te maken blijven hebben met materiaalschaarste, hoge prijzen en lange levertijden. Dat is wel zorgelijk. En verder? Ik ga door zoals ik al jaren bezig ben, dat gaat gewoon goed.”

www.dewittimmerenbouwbedrijf.nl