Interview serie: Ondernemend Liempde en corona, deel 10 slot
Interview met Luc van Kasteren – Taxicentrale De Meierij
Taxicentrale De Meierij is ontstaan uit het samengaan van meerdere taxibedrijven die al sinds 1977 werkzaam zijn in regio de Meierij. Per 1 januari 1998 wordt de naam ‘Taxicentrale De Meierij’ gevoerd. Het kantoor met de centrale telefooncentrale is gevestigd aan de Liempdse Kerkstraat. De taxicentrale is gespecialiseerd in alle vormen van kleinschalig personenvervoer, onder meer voor particulieren, zorgverzekeraars, ziekenhuizen, instellingen en de Regiotaxi. Luc van Kasteren (44) is directeur. Hij heeft 65 personeelsleden in dienst en het wagenpark bestaat uit 31 taxi’s en taxibusjes.

Hoe heb je de coronacrisis beleefd?
“Toch wel als een rollercoaster. Het was hectisch. Normaalgesproken werken wij 24 uur per dag gedurende 365 dagen per jaar. Nu kon er van het ene op het andere moment niks meer. Op vrijdag werden de maatregelen afgekondigd, op maandag kon ik niemand de weg opsturen. We stonden letterlijk stil. In januari 2020 verzorgden we nog achthonderd ritten per dag, in de maanden erna waren dat er hooguit vijftig. Behoorlijk dramatisch.”
Wat kon er nog wel?
“We zijn de facilitaire diensten van verschillende instellingen gaan ondersteunen, bijvoorbeeld bij het halen en brengen van medicijnen. Ook reden we als coronakoerier: we brachten testkweekjes van instellingen naar ziekenhuizen. Maar dat zijn natuurlijk maar kleine klusjes. Goed om te doen, maar ze leveren weinig op.”
Wat waren de gevolgen voor je personeel?
“Bij ons werken best veel chauffeurs die al wat ouder zijn en in allerlei risicogroepen vallen. Die heb ik verzocht om thuis te blijven. Voor anderen maakten we wisselende dienstroosters, zodat iedereen wat kon doen. Ik heb baat gehad bij het eerste steunpakket, dat werd vlot en netjes geregeld en ik kon er de salarissen mee doorbetalen. Ontslagen waren gelukkig niet nodig, er is enkel wat natuurlijk verloop geweest.”
Heb je veel maatregelen moeten treffen?
“Natuurlijk de welbekende zaken: mondmaskers, plastic handschoenen, luchten en voortdurend alle contactpunten schoonmaken. En ieder voortuig voorzien van spatschermen. Ik moet zeggen dat ons personeel intensief meedacht, evenals de opdrachtgevers. Met hen konden we vaak ook tot compensatieregelingen komen. Er zijn veel mensen echt aangewezen op zorgvervoer, wanneer dat wegvalt ontstaat er veel leed. Daar was iedereen zich van bewust.”
Heb je voordeel gehad van brancheorganisaties of Ondernemersvereniging Liempde?
“Onze branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft samen met het ministerie van WVS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) richtlijnen voor onze opdrachtgevers opgesteld, dat was prettig. Vanuit de KNV, de vakbonden en het RIVM kregen we de details van alle maatregelen door. Als OVL zijnde – ik zelf zit in het bestuur – konden we niet veel. We hebben het gezelschapsspel ‘Liemtvastgoed’ gemaakt, daar kwamen veel positieve reacties op.”
Hoe zie je de toekomst?
“Het belangrijkste voor ons is dat klanten weer met een vertrouwd en veilig gevoel in een taxi stappen. We hebben natuurlijk veel klanten vanuit ziekenhuizen en instellingen die kwetsbaar zijn. We zitten nu in een herstelfase. Duidelijke communicatie is essentieel. We gaan weer richting volledige bezetting van onze taxi’s, maar we zijn nog aan het zoeken. Ik denk dat we nu – juni 2021 – op zestig procent bezetting zitten. Ik verwacht aan het einde van het jaar nog niet op honderd procent te zitten, maar ik hoop wel op tachtig. Een ander punt van zorg is de personele bezetting. De afgelopen maanden had ik meer dan voldoende mensen, maar nu zou ik alweer tien nieuwe chauffeurs kunnen gebruiken. Die zijn moeilijk te vinden. Hopelijk is het over een jaar weer als vanouds.”